Startsida

 

Seveds nostalgi

NOSTALGISKA ANTECKNINGAR OM:

ERIK SEVED ROHLIN 1926-11-01-7712, BARNDOMSMINNEN M.M.

 

Innehåll:
FAMILJEN
HEMMET
MINNEN FRÅN TIDEN FÖRE SKOLAN
SKOLTIDEN
ARBETE OCH FRITID EFTER SKOLAN

MATORDNING

YRKESUTBILDNING
NOSTALGI UTAN KRONOLOGI
FAMILJENS ÖDEN OCH FLYTTKARUSELL
 
Tillägg av dottern Gunilla 2010-12-04
 
Fotografier...
 

Jag är född i Järbo, Gävleborgs län. Fastigheten var belägen i Kådfallet, men därifrån flyttade familjen  1928 till ett nybyggt hus i stationssamhället med fastighetsbeteckning Djupdal 1:9  Sedermera med adress Furugatan 9 - 11.

 

FAMILJEN

Far: Joel
Mor: Elin

Barn: 
Gudrun *1914-2008, Ellen *1917-2003, Gullan *1922, Erland *1919-2008, Seved *1926, Agne *1931

 

HEMMET

 

Huset på Furugatan var  1 1/2-plans med frontespis och brutet tak. Där fick plats för två lägenheter och några separata rum.

 

FÖRSTA VÅNINGEN

Här bodde vi. Ett stort "lantkök" med plats för utdragssoffa, där Agne och jag  sov. Matplats vid stort bord mitt på golvet. Efter att mormor och morfar dött och  flyttat från  övervåningen fick "smutten" där soffan stått väggfasta bänkar och matbordet sin placering framför. Innanför köket låg kammaren, där föräldrarna sov. Bredvid kammaren låg salen med "finmöbler", orgel, skåp mm.  Från köket fanns en utgång via en glasveranda ut på gården. Glasverandan tillkom på 30-talet. Från köket kom man också ut i hallen, där ytterligare en utgång till gården fanns.

Vidare fanns från hallen ingång till badrum, trappa till andra våningen, dörr till källarnedgång och till kontoret, som också hade dörr till salen. I salen åt man, när man hade gäster. I kontoret fanns telefonen, pappas skrivmaskin och andra kontorsattiraljer. Där fanns också en extra bädd.

 

ANDRA VÅNINGEN

Via trappan kom man till en övre hall. Därifrån  fanns dörrar till morfar och mormors lägenhet om ett stort kök och kammare, balkong, farfars rum och "flickornas rum" samt en smal garderob. Efter mormors död  1935, flyttade mamma och pappa upp sitt sovrum till kammaren och Agne och jag fick våra sovplatser i köket. Farfar dog 1942 och hans rum blev först Erlands och senare mitt och även efter mitt  "utflygande" Agnes. Flickornas rum beboddes senast av Gullan. Men under senare delen av 30-talet bodde kusin Tage hos oss. Tages syster Märtha bodde in på 40-talet på flickornas rum. Båda arbetade en tid i Järbo.

 

KÄLLARVÅNINGEN

Via trappan från hallen kom man ner i pannrummet, där också koks- och vedförråd fanns. Från pannrummet fanns dörrar till matkällare, tvättstuga och plåtverkstaden. Den  bestod av två rum. Det ena kallades "smedjan" eftersom där fanns en öppen härd, där pappa brukade förtenna kopparkärl. Där fanns också kant- och bockmaskiner. I själva verkstaden fanns förutom arbetsbänkar och en stor gradsax även sickmaskin (Bärtel-) och rännbockningsmaskin. Alla maskiner var manuella.

 

 

BEKVÄMLIGHETER

WC fanns inte förrän på 1950-talet, men ett TC i anslutning till pannrummet  tillkom  på 40-talet. Dessförinnan brukades ett utedass med två "buror"  (fjölar, sitthål).

Däremot fanns redan från början 1928 badrum med badkar, eftersom pappa själv tillverkade badkar av galvplåt. Varmvatten kunde från början eldas upp vid behov, men redan kring 1935 skaffades en Agaspis och därefter fanns varmvatten kontinuerligt.

Jämfört med kamraterna i skolan hade jag det mycket bekvämt.

Det första kylskåpet kom också under senare delen av 30-talet, dess namn var LEONARD.

Så länge jag minns tillbaka hade vi radio. Den första var av märket Stern & Stern och kom 1927/28. Den minns givetvis inte jag. Nästa var en Marconi och sen kom en Dux. Den hade kortvåg och jag fick nästan "krypa in i" den när jag sökte stationer för att lyssna på jazz. Detta för att inte väcka föräldrar och andra sovande. Det var ju under nattimmarna man kunde få in bra program! Hilversum på mellanvåg var också bra. Dammsugaren måste ha kommit ungefär samtidigt. Jag minns inte att vi var utan.

 

PLANRITNINGAR:

 

MINNEN FRÅN TIDEN FÖRE SKOLAN.

 

Mormor och morfar.

De bodde på andra våningen. Det betydde att de kom och gick genom nedre hallen och pratade alltid några ord, när de gick förbi. Mormor och jag hade en lek. Vi gömde oss bak en dörrpost och hoppade fram och skrek "buuu", när den andra kom. Mormor var stor som ett hus, så hon syntes ju utanför dörrposten, men jag blev ändå lika rädd som hon. "Usch vad jag blev rädd", skulle man säga. Morfar pratade inte så mycket med barnen, men jag minns att han "höll efter" oss.  " Sitt inte och åk på byxorna, Du sliter ut "rövven", sa han när man åkte på byxbaken i snön.

När man kom upp till dem i lägenheten, satt de ofta och drack Postum. Det var en dryck som löstes upp i varmt vatten precis som dagens snabbkaffe. Det var vita burkar med blå bild och text, ovala i genomskärning med locket uppe på toppen. Hur det smakade vet jag inte, men jag minns att jag kände igen lukten, och sprang upp om jag kände den.

 

Farfar.

Farfar bodde hos oss halva året och den andra halvan hos faster Sofia i Västerberg, Storvik. Det hände att man fick åka med taxin som hämtade eller lämnade honom. Det var ju en begivenhet.

Farfar hade bara en arm, vänster, och den  var stelopererad. Han klarade sig riktigt bra själv.

 Man fick knyta skoremmarna och knäppa hängslena på morgnarna och när han varit på dass.

 När han satt där fick man lov att hålla utkik på att han ställde dörren på glänt, för då var det dags att "knäppa".

Glömde man sig och han fick vänta för länge blev han lite sur, men mest var han på bra humör.

När han såg att man åkte på byxbaken sa han: "Åk inte på byxorna, Du sliter ut arslet".

Gränsen för det uppländska ordet "arslet" gick tydligen i Torsåker, för i Ovansjö-Järbo sa  man "rövven".  

Jag minns en vinterdag, när vi var ute och gick. Det kom en hästskjuts, som tappade en hösäck. Farfar ropade då: "hojt, hojt " och viftade med käppen. Han slutade hojta, när bonden stannade. (Någon vill ha  det till att vara "holt - holt", men jag uppfattade det som "hojt")

 Både morfar och farfar, farfar Jernberg och morfar Berglund i granngården hade käppar. Därför fick även jag en avlagd och avkapad käpp att stödja mig på, där vi gick omkring på tallbacken om dagarna. Den äldsta generationen fick ju vara barnvakt, när syskonen gick i skolan.

Farfar hade ett mässingskaft, där en gaffel passade i ena änden och en sked i den andra. Med detta redskap klarade farfar upp att äta själv. Jag var ganska imponerad av hans sätt att med vänster-handen  styra matintaget. Farfar hade fått sitt handikapp i 62-årsåldern  (1919) genom en olycka i en transformator. Han hade en efter den tidens mått bra pension från gruvbolaget.

Jag minns speciellt att vi fick en kvartslampa av honom. Det var så nyttigt för  - i mitt fall -  njurarna och så hade jag "skrofler", vad nu det var för nåt. Vad det mer var bra för vet jag inte, men vi fick sola alla under den gamla tidens "käringagrill". Romerska ringar fick vi också för att bli starkare.

 

 

Lekkamrater:

I granngårdarna fanns gott om barn med vilka jag lekte. Det blev olika vid olika tider beroende på ålder och syskon.

 

 

Jernbergs:

Elna var Gullans kompis, men när det passade hade de fördrag även med en yngre  osnuten unge. I den mån de inte var tvungna att vara barnvakt, förstås. Men som objekt vid lekar som "mamma, pappa o barn" eller "hos doktorn" kunde man ju duga. När de inte var roade längre sa de bara: "Spring hem till mamma så får Du en banan." Och det lyckades för det mesta.

Hos Jernbergs bodde också morfar Berglund. Därför kom också sonsonen Gunnar dit emellanåt, och då lekte vi. Han gick f.ö. en klass under mig i skolan. Eftersom det var en B 1-skola, gick vi vartannat år tillsammans i samma avdelning.

 

Nords o Nyströms

Gunnel Nord och Ingrid Dahllöf fanns med i utkanten, men eftersom de var mer  jämnåriga med Agne, så minns jag inte speciellt mycket om dem.

 

Englunds

Ove Englund, Asta Rundström, Majvor och Erland Åström var dagliga lekkamrater under de första skolåren. Erland gick f.ö. nästan hela första klassen tillsammans med mig innan han flyttade till Finnäs.

Ove och Asta försvann också från Järbo, men i stället tillkom Majvor Blomberg.

 

Backmans

Sune (senare kallad Sten-Göran) och Berit var "fjärdingspåsar". Med Sten-Göran kom jag senare att vara tillsammans, men under denna tid var det bara på somrarna, när  farmor Backman levde, som jag lekte med Sune och Sven, kusinen från Enviken. Sven och jag var lika gamla medan Sune var ett par år yngre. Berit fanns bara med i periferin, som gråtande, när vi lekte för våldsamt. Egentligen var det Sven som lekte våldsamt, alltför våldsamt även för mig.

 

SKOLTIDEN.

 

De första skolåren är väldigt diffusa. Det är inga sammanhängande minnen förrän i sjätte klass egentligen. Vi var en liten klass. Pojkar: Åke, Einar, Alf, Ingemar, Tage, Nisse, Olle, (Erland), Seved, Flickor:(Kerstin), Alice, Karin, Inga-Britt och Inga-Lill, (Maj-Britt). De inom parentes flyttade efter småskolan till andra skolor.

 

 

Jag hämtade alltid Einar på mornarna men lekte inte så ofta på eftermiddagarna med andra än dem som bodde i granngårdarna. Först i sjätte klass började Einar, Alf och jag vara mer tillsammans. Från skolan hade alltid Einar, jag, Inga-Lill och en Karin från klassen över oss sällskap. Inga-Lill och Inga-Britt var mina första skolförälskelser. Inga-Lill höll i sig hela skoltiden, men hon flyttade från byn i samband med att vi slutade 6:an.

 

 
Klass 5-6 1938/39

 

ARBETE OCH FRITID EFTER SKOLAN. 

 

Åke och Olle (f.ö. tremänning) fortsatte på realskolan. Jag tillfrågades av pappa om jag var intresserad, men jag var allmänt skoltrött. Jag hade de sista åren i skolan varit en ganska besvärlig elev, det insåg jag ganska snart efter skolslutet.

Alf fick jobb som "schas" i bageriet och jag i "Bolaget". Alf fick 60.- i månadslön och jag 40.- Handelsbolaget var ganska försiktiga med lönesättningen.

 

Efter ett knappt år slutade jag och började på "Karossen", firman som pappa var delägare i. Då fick jag daglön  3.-/dag = c:a 75.-/mån) De andra pojkarna hjälpte sina fäder i deras rörelser.

Flickorna minns jag ingenting om. Arbetet avbröts två gånger av fortsättningsskolekurser  om sex veckor. Först en teoretisk kurs, som prästen ledde. Nästa gång var det en praktisk kurs med verkstadsarbete och Elof Nordqvist som ledare. Han hade arbetat på "karossen", så vi kände varann väl.
 

Utöver kontakten med klasskamraterna i fortsättningsskolan tappade jag kontakten  med dem. Jag gick inte och "läste" utan konfirmerades frikyrkligt, så den kontakten fick jag inte heller. Nu fick jag i stället andra kontakter via juniorföreningen.

 

Sten-Göran, Åke (till han flyttade), Sigge och jag, fler pojkar var vi inte. Flickorna var Ingegerd o Ulla, Anne-Marie och Astrid, Ulla E, sporadisk även andra. Först blev jag lite kär i Ingegerd, men hon blev så het på gröten, att jag blev rädd och drog mig tillbaka. Hon slutade ganska snart. Sen var det Anne-Marie, som tog över. Hon var å andra sidan så flyktig, så man visste aldrig om man var i tur att stå i gunst hos henne. Nu tog sig aldrig förälskelserna såna uttryck, att vi blev par, som var för sig själva, utan vi höll ändå ihop i grupp.

Sven Kolbrink och Dan Lönnborg var ett par pastorssöner, som jag under ett par kortare perioder också var lite tillsammans med.

 

De senare tonåren var jag ute i byarna och hade lite korgmöbel- och borsttillverkning med ungdomarna i juniorföreningarna. Det var främst i Jäderfors och Kungsberg.

 

Nu blev jag gengasförgiftad på arbetet och skulle vila ett tag. Men pappa, som alltid varit rationell, sa då: " Ska du ändå gå och dra, då kan du väl gå på folkhögskola." Och så blev det. Det var hans egna drömmar från ungdomen, som han projicerade på mig, det har jag senare förstått.

 

 

MATORDNING.

 

Innan man gick till jobbet på morgnarna drack man kaffe eller silverte och tog en macka eller vetebröd till. Klockan 9 var det grötfrukost under en halvtimmesrast. Klockan 11 var det sen kafferast. Mellan kl 13 och 14 var middagsrasten. Sen blev det inget förrän kl 17 efter att jobbet var slut, och då var det kaffe igen.

 

Dagen avslutades sen med gröt kl 19. Vi som satt uppe till sent på nätterna kunde ta ytterligare en kopp kaffe lite senare. Arbetstiden var  8,5 tim måndag - fredag samt 5,5 tim på lördag, dvs 48 tim per vecka. Med början kl 7 och slut klockan 17 blev det med 1,5 tim rast 8,5 tim. Kafferasten kl 11 räknades inte som rast utan ingick i arbetstiden.

 

 

 

YRKESUTBILDNING.

 

Först gick jag två år på Sjöviks Folkhögskola och därefter en preparandkurs på Folkskoleseminariet i Uppsala, innan jag blev antagen där för utbildning.

På Sjövik hade jag träffat Gunnel Persson från Bjärnum. Efter tre terminer gifte vi oss, så att fortsättningen av berättelsen får bli vår gemensamma.

 

 

 

NOSTALGI UTAN KRONOLOGI.

 

"Särimner", en gjutjärnsbuss.

Vem som fick bussen vet jag inte, men något av de äldre syskonen, troligast Erland. Som jag minns det blev den blänkande ny i signalrött varje jul. Det var en fin buss för den tiden. Den hade avtagbara gummihjul. Detta blev dess öde. Jag vet inte varför, men av någon anledning så gömde jag hjulen i sanden och kunde sen inte hitta dem igen. Eftersom man byggde hos Nords och Nyströms är det väl troligt att hjulen blev ingjutna någonstans. Det var i alla fall i deras sand, som jag lekte.

 

Benbrott.

När jag var i femårsåldern bröt jag benet. Gunnar Berglund och jag lekte i Jernbergs "spånhög". Jernbergs hade isskåp och till detta skåp hade man is, som förvarades i en stor spånstack. Det var alltid spännande när man kom med isen, som man sågade upp i sågdammen. Blocken lades sen i lager med spån emellan och ett tjockt lager över. När man sen tog is hade spånet frusit och fick hackas loss. Dessa klumpar, eller "kluvor" som vi sa, kastades upp i en hög vid sidan om själva isstacken.

Jernberg var faktor vid Janssons såg och hade tillgång till  både spån och is. Där lekte vi, och när jag hoppade ned från stacken fick jag ett ben mellan två kluvor och trillade samtidigt framåt - och krasch, ett benbrott. Jag skrek förstås i högan sky och Erland kom springande och bar hem mig. Där trodde man förstås att det inte var så farligt till att börja med. Men när jag inte kunde stödja mig på benet och förmodligen tjöt, så åkte man till Sandvikens sjukstuga.

Där blev det gipsning. Jag minns ingenting från tiden i gips, men minns när jag skulle lära mig gå utan stöd utan gips. Det var väl rädsla för att det skulle göra ont, som gjorde att jag "krånglade" och inte vågade till en början.

 

Gårdfarihandel och predikantimitation.

Jag hade en gammal "amerikaväska" eller "doktors-"  eller "5-liters"-väska som en väska kallades om den hade byglar upptill, knäppt med små fällbyglar i vardera änden av väskan. I den hade jag plockat saker, som jag sen försökte kursa hos grannarna. Det var väl mest tant Selma, som intresserade sig för mina lekar, innan hon fick egna barn. "Har herren och fruen några snälla barn", lär jag ha inlett kommersen.

Miljöpåverkad utförde jag hela möten med en stol liggande som orgel och en annan stol som predikstol. Där hoppade jag upp och ned, spelade och sjöng och pratade. Det skulle ha varit något att ha kvar som minne på en video!

 

Frukostritten.

När det drog ihop sig till frukost gick jag ner till vägen och stod och väntade på farbror Johan. När han kom cyklande från sågen fick jag åka på ramen hem till Jernbergs. Sen sprang jag väl hem och fick mat antar jag.

 

Lekar.

"Lacken" kallades den lek, som allmänt heter "tafatt".

" Förstenad " gick till så, att alla utom en, "jägaren",  fanns i ett bo. På uppmaning från jägaren sprang man ut ur boet tills han skrek "förstenad". Då gällde det att stå som förstenad så länge som jägaren tittade på en. Såg han någon som rörde sig, fick han börja jaga denne för att nudda honom, innan han nådde boet. Den först tagne blev sen jägare. Det gällde att osedd röra sig tills man kunde nå boet med en rush.

"Kura och gömma" eller "dunken" är ju vanlig än i dag.

"Mana ett, mana två" var en lek som var den vanligaste på rasterna på skolgården. Vid vardera kortänden på skolplanen fanns bostreck, där alla fanns samlade tills jägaren ropade "mana ett, mana två". Då gällde det att springa från det ena boet till det andra utan att bli tagen. De tagna fick sen hjälpa jägarna att hålla fast offren, tills en jägare hann fram och nuddade dem. När sen alla var tagna började det hela om, med de första två - tre tagna som jägare.

 

Stjärngossar och julkalas.

Klasser som skulle på skolresa brukade gå stjärngossar till trettonhelgen. Då hade alla utom Judas med pungen vita skjortor och topphattar med stjärnor på. En gick och höll en stor lysande stjärna på en stång. Judas var helt svartklädd och hade en stor sillabörs eller påse av något slag, och gick och tog upp "kollekten" sen stjärngossarna sjungit sina sånger.

  

Julgransplundringarna började kring tjugondedag Knut. Utöver att man lekte en massa lekar och åt lingon med socker samt fick en påse med sig hem är allt höljt i dunkel.

 

Jag vet att vi var på skolresa , när jag gick i 6:e klass. Vi lär ha varit i Stockholm, Jag minns ingenting från insamlingen och ingenting från själva skolresan, inte ens en ögonblicksbild.

 

 

FAMILJENS ÖDEN OCH FLYTTKARUSELL.

 

UPPSALA-TIDEN.

Vi gifte oss den 27 mars 1948 i Ansgarskapellet, Uppsala domkyrka.

Brudnäbb var Elisabet Rylander. Tärnor IngaLill och Solveig med Agne och Åke som marskalkar. Officiant domkyrkoadjunkt Sigurd Karlstrand.

 

Middag  hölls på Mattsgården i G:la Uppsala. Gäster utöver föräldrar och syskon var Gunnels kusiner Solveig och Sven-Eric, min bäste kompis Åke Broberg samt Ingegerd Berg. Ingegerd spelade tillsammans med min dåvarande svåger Henry pianoackompanjemang till Henrys fiolspel.

 

Menyn var:

 

Lammsadel

Glass

Buffébord med bål

Kaffe och tårta                                                                

Kostnad för 24 pers: 316:15  !!!!

 

 

Eftersom vigseln skedde på påskafton så sjöngs brudmässan. Det fick till följd att jag reste mig för tidigt eftersom mässan också innehöll välsignelsen, efter vilken vi skulle resa oss. Efter att vi upptäckt misstaget neg jag ett par gånger, men Gunnel följde inte med, så vi blev till sist stående. Lite förvånad såg nog Karlstrand ut, när han så småningom vände sig om. Men vi blev lagligt vigda i alla fall!

 

Gunnel arbetade som tandsköterska och jag gick på folkskole-seminariet. Under veckoslut och helger drygade jag ut kassan genom att köra taxi.

Så småningom blev Gunnel gravid, och prof Näslund på akademiska sjukhuset "vårdade" henne. Det fick till omedelbar följd att hon slutade sitt jobb för att kunna bära fram Karin, som föddes den 20 maj 1949, tre veckor för tidigt. Hon vägde 2660 g och måste matas med sked och vägas för att kolla att hon fick tillräckligt med mat.

När Karin döptes i domkyrkan spelade Håkan Benze, vilken också spelade i Lillhärdal på Gunillas dop. Han hade gått kantorskursen och gjorde sina slutprov just då.

1950 tog jag min examen och gjorde därefter min militärtjänstgöring. Efter "lumpen" fick jag ett kortare vikariat som lärare i Strömsnäsbruk, då vi bodde i Bjärnum. Under denna tid föddes Gigi den 31 maj 1951. Hennes vikt var  3150 g. Under sommarlovet 1951, då jag några veckor körde in torr torv i lador på Hemmeströ mosse, fick jag så besked om att jag fått ordinarie tjänst i Ramsele, Ångermanland.

 

RAMSELE-TIDEN.

Pappa Joel och jag lastade våra flyttsaker i Uppsala och körde dem på en lånad Chevrolet lätt lastbil till Ramsele-Vallen. Vi flyttade in i en stor lärarbostad, så stor, att vi kunde ha vävkurs i ett par rum.

Skolan var första året en B2-skola med en klass 1-2 och en klass 3-6, den jag undervisade i. Året efter ändrades skolformen till B1 och klasserna blev 1-2, 3-4 samt 5-7.

På lågstadiet tjänstgjorde Magda Lindholm, som bodde på andra våningen i lärarbostaden. Den familjen bestod dessutom av maken John samt fosterdottern Ally. När skolformen ändrades kom Sigrid Andersson till skolan.

Under ett svårt åskoväder med strömlöshet hamnade Tord Sidén i Sigrids säng. Senare under läsåret höll vi bröllop för de unga tu.

Flickorna hade en barnflicka som hette Berit Hällqvist, som de tyckte mycket om. Från en familj i byn fick de en killing som var rolig, men också gjorde hyss. Bl a tjuvmjölkade den grannens kor, när den hade slitit sig loss.

Skolan var kringbyggd med skolhuset parallellt med landsvägen och bostaden samt skolmåltidslokalen i vinkel mot skolhuset. Mitt på den så bildade skolgården stod en flaggstång. Runt denna "dansade och neg" Karin tills Gunnel öppnade fönstret och frågade vad hon gjorde. " Jag skulle kissa, men det finns ju inget bakom", svarade hon. Lindbloms hade en gråhund, som stod bunden vid sin koja. En gång, när vi letade efter Karin hittade vi henne till slut bakom hunden i kojan.

Byn låg längs landsvägen Ramsele - Hammerdal, en typisk långsträckt norrlandsby. Närmast låg privataffären, Bergvalls, längre österut först en kiosk, därefter Konsum.

Från de närmaste byarna, Terrsjö, Västvattnet och Valåsen kom barnen med skolskjuts, eller var inackorderade. Finnfors-barnen fick cykla.

Närmaste grannen västerut hette Ferdinand. Det var en klurig gubbe. Han berättade inför älgjakten :"Jag skulle till Finnfors. Efter vägen mötte jag den ena älgen efter den andra. Till slut sa jag högt - men vad är nu på färde? - Då svarade en älg -Vi ska till Vallskogarna för det är ju älgjakten!" Det hör till saken att jaktlaget på Vallskogen nog såg fler älgar än det fanns, men träffade få, eftersom dom inte visste vilken de skulle sikta på. De såg ofta mer än dubbelt. Jag berättade detta för Magda, eftersom John var med i det jaktlaget. Hon storskrattade, slog sig på knäna och sa: "Men det må ju vara en gjord historia" - Tablå.

 

 

Ett par skolhistorier:

John var inackorderad i byn. Han tillhörde de "stilla i landet", var lugn, hade humor men inte mycket läshuvud. En gång, när vi höll på med Gustaf III och husbehovs-bränningen viftade dock John frenetisk med handen. Så småningom fick han ordet. "Ma-ma- magistern", sa  han upphetsat, " dom bränner nu med!" Eftersom han var från en by utan väg - man använde sjön - och man tidvis var isolerade, ville jag inte veta mer!

Sven-I kom för sent till slöjden, som var efter skoltid med en halvtimmes rast för att eleverna närmast skolan skulle hinna hem och äta.  De andra hade matsäck med sig. "Jag blev för att hugge ved" svarade Sven-I. "Då får Du stanna kvar och städa efteråt", sa jag. Jag hörde sen hur pojkarna pratade om att göra något efter skolans slut. Sven-I kom till mig och sa: "Kan jag inte få en örfil i stället?" Jag sa åt honom att jobba ett par tre gånger. Till slut, när han tjatat länge bad jag honom sätta sig på bänken, gav honom en lagom avvägd "lusing". Han ruskade på huvudet lite, visslade och gick till kompisarna och sa, att nu skulle han vara med. När det närmade sig slutet av lektionen, kom han moloken till mig. "Vad är det nu?" sa jag. "Jag skulle städa ändå i dag, för jag hör till städpatrullen," sa han. Tablå. Men S-I hade humor, så han skrattade efteråt.

En annan gång undrade någon: "Tycker magistern att det är synd att gå på bio?" Jag förklarade att det var dyrt med barnvakt, kaffe till barnvakten och resan till Flybrännan. Ja, de förstod ju det. "Men magistern går ju inte på föreningshuset heller!" Så fick jag förklara att det inte var den sorts film jag gillade, som gick i byn. Jag hade sett alldeles för många pang-pang för att tycka det var roligt. Men efter lite grunnande utlät sig en av pojkarna: " Mjaa-aaa, jag tror nog att magistern är ´hålvreligiös´ i alla fall!"

En kollega, Alvar Jonsson, sökte upp oss i Vallen. Han var cyklande till Backe lasarett för att hälsa på sin fru Alice, som väntade smått. Så knöts en vänskap som varar än, trots att vi  i mångt och mycket är väldigt olika. Men familjerna kom väl överens, och det betyder ju mycket. Alvar hade läst en annons om lärartjänster i Lillhärdal i Härjedalen på en enhetsskola där. Det var en av de första tio i landet. Vi for dit och tittade, sökte och fick var sin tjänst på högstadiet. Farväl till Ramsele-Vallen.

 

 

LILLHÄRDAL - FÖRSTA GÅNGEN.

När vi kom med flyttlasset till Lillhärdal, var inte "vita villan" färdigrenoverad. Vi fick ställa in möblerna ett par dygn, därefter fick vi provisorisk bostad i småskolebyggnadens lärarbostad. Efter ett par månader fick vi så flytta in i kommunalhuset, där tidigare telefonstationen legat. Efter första läsåret flyttade vi så till Bäcken, där vi fick en bostad hos " Ola i Bäck ".

Emma och Ola var mycket snälla vid barnen, som tyckte mycket om dem. Karin och kusin Kicki fick bl.a. vara hos Emma i fäboden en vecka.

När vi bodde i kommunalhuset föddes Gunilla den 26 jan 1954. Hon vägde 3250 g. Jag satt uppe hos Eva Wasén i Nordanhå och vävde, när telefonbeskedet kom att en liten Botilda var född. Gunnel hade rest ner till Bjärnum för att ha nära till BB.

Vid dopet kom vi underfund om att Håkan Benze, kantorn, hade spelat även vid Karins dop.

Det kom sig av att barnen som döptes skrek. När vi beklagade oss, sa Håkan: "Då skulle Ni ha varit med i domkyrkan i Uppsala, när jag avlade kantorsexamen." Vid koll visade det sig att det var just då Karin döptes! Då skreks det verkligen!

 

En historia: Rörmokarna var hos Ola i Bäck och jobbade. Karin och Gigi höll till ute på gården och tittade på. Rätt som det var kommer Ola skrattande upp och berättar, att Karin hade sagt till rörmokarn, när han svor en harang: " Du ska inte säga så där fula ord, när hon den lilla hör på!" Och så pekade hon på Gigi. Karin var 6 och Gigi 4 år!

 

På skolan hade jag första året högstadieklasserna i historia och geografi. Andra läsåret hade jag en hjälpklass i B2-form med bl a en  liten handikappad förstaklassare.

Nu hade jag haft tjänstledigt från Ramsele i två år, och sökte en ny ordinarie tjänst i Karlskoga, dit vi flyttade 1 juli 1955 i hällande regn. Föga anade vi då, att sommaren skulle bli den torraste i mannaminne.

 

 

KARLSKOGA-TIDEN.

Högåsens skola ligger mittemellan Karlskoga och Degerfors. Den bestod av skolhus och lärarbostad. I lärarbostaden fanns två bostäder. Vi bodde i första våningens bostad med ett sovrum på andra våningen.

Skolan var av B1-form. Barbro Persson var lågstadielärare.Förutom mig själv tjänstgjorde på mellanstadiet May Jarlemark. Vi växlade mellan klass 3-4 och 5-6.

 

Vi hade förnämlig service. Vår handlare, Erik Hallonqvist, levererade en korg varor på vår grindstolpe varje förmiddag, då han for in till stan och hämtade sina varor. Om vi först hade ringt och beställt, vill säga. Skolläkaren var tillika barnläkare, så den gången Karin fick epileptiska anfall efter att satt sig hårt på isen, var han medhjälplig till snabb hjälp på Stora Sköndal.

 

Förutom lärarna på skolan träffade vi också övrig personal, som bodde i byn. Direkt umgänge hade vi väl bara med May samt Brita och Gus. Inne i Karlskoga träffade jag en slöjdlärare,  som hade hand om förråd av slöjdförbrukningsmateriel. Han var skåning, så vi kom att umgås en del familjerna emellan (Gustaf o Inga-Britt). Men den enda kontakt , som kvarstår  efter  många år, är med May och Lennart, vilka bor i Ängelholm sen många år.

Under ett par sommarferier vikarierade jag som överlärare i Rejmyra för Albert Sellén. Några år höll vi kontakt med Albert och Eva.

Under tiden i Karlskoga gjorde jag också en repetitionsövning vid I 3 i Örebro. Vi fick också vår första "bil", en tvåcylindrig Lloyd med 13 hästkrafters motorcykelmotor. "Lyxmopeden" blev den kallad. "Se Sverige från landsvägskanten - åk LLoyd!" Ja, många skämt fick den utstå, men billig i drift och underhåll var den, och hann rulla 4500 mil.

  

 

Vid sista sommarvikariatet i Rejmyra kom Alvar och Alice på besök. Då berättade Alvar att överlärartjänsten i Lillhärdal var ledig. Efter mycket palavrande, gjorde vi i ordning en ansökan, och bilade upp med den, för det var verkligen i sista minuten.

 
Ja, så gick det som det gick. Vi flyttade tillbaka till Lillhärdal den 1 jan l958. Då hade vi varit i Högåsen 2 ½  år.

 

 

LILLHÄRDAL - ANDRA GÅNGEN.

Den här gången behövde vi inte hålla på och flytta runt, utan vi fick bostaden på andra våningen i lärarbostaden. Där bodde vi tills man renoverade den stora lägenheten på nedre planet. Men eftersom man samtidigt ville renovera vår bostad, så bodde vi under sommarferien i skolkökets lokaler, bl. a. hemvårds- lägenheten.

Under den här tiden började både Gigi och Gunilla skolan. När Gigi skulle skrivas in sa hon till mig, att hon ville kallas Birgitta. Ja, visst sa jag. Vid inskrivningen ropade jag upp " Kerstin Birgitta Rohlin". "Ja," svarade hon och reste sig upp. "Och vad kallas Du?" frågade jag. " Gigi Lisabella," svarade hon ynkligt.

Sen dröjde det faktiskt tills hon kom till Stockholm, innan hon blev Birgitta. Under tiden hade hon vid en flygresa till Skottland fått vänta i Hamburg för motorfel. Vid uppropet kallades  hon "djidji råläng", så sen förlikade hon sig med Gigi ett slag.

Gunilla tyckte att hon gott kunde vara hemma ett tag, så kunde hon och mamma gå på lite kaffekalas i stället för skolan. Så inte vet jag vad hon hade fått för vanor. När vi kom till Lillhärdal, visste ju barnen att de hade bott där förut. När vi mötte nån frågade då Gunilla: "Känner jag dom?" Fick hon då jakande svar var hon nöjd. T.o.m. hundar  undrade hon över, och om hon "kände" dem, var hon inte rädd för dem. Vid allra första kyrkbesöket på trettonhelgen 1958 blev vi bjudna på kyrkkaffe hos PV Johansson (allmänt kallad bara Per-Valter), som var kyrkvaktmästare och skolkassör (varför jag fick mycket med honom att göra). Allteftersom det kom nya gäster kollade Gunilla in dem och kom springande och frågade om vi kände dem. Så kommer slutligen präst och prästfru. Då kommer Gunilla rusande och säger: "Nu kommer kungen och hans fru". Allmänt jubel, men Gunilla blev blyg (och grät antagligen lite).

Under de 6 ½  år, som vi stannade i Lillhärdal hade vi tre Volvo-bilar. Den första var en PV 444 mod E, som var begagnad och fick gå c:a 4000 mil. Färg svart. Nästa blev kallad Olivia på grund av sin olivgröna färg. Det var en PV 544 mod -59, som fick rulla 7500 mil. Sen följde en grön Amazon Herrgårdsvagn, mod -62. Den kostade ny 17300.- kr. Det året deklarerade jag för en inkomst av 31000.- kr. Den rullade i 16000 mil.

1962 blev jag tillfrågad av inspektören om jag ville komma och vikariera på länsskolnämnden i Östersund som byrådirektör i skarven mellan avgående och tillträdande tjänsteman. Men eftersom ärendet överklagades blev jag kvar i nära ett halvt år. Därvid veckopendlade jag och bodde hos Agnes svärföräldrar, Sven och Märta Breding i veckorna. Detta var den direkta orsaken till att jag senare for till Lund för att bli behörig till byrådirektörs-tjänst, vilken tillhörde juristkarriären.

1962 hade vi också besök av Jane och Margret från Skottland. Gunnel var ensam med dem i Kåseberga en månad, men sen var de i Lillhärdal. Jag tog semester, så att vi kunde skjutsa dem till Stavanger och sätta dem på en båt till Newcastle. Både Karin och Gigi (så även Gunilla//Gunillas kommentar aug 2007)var på besök hos familjen Gilbertsson och Mairi kom också till oss. Själva gjorde vi ett kort besök hos dem under en resa till Skottland 1974. Vi besökte då också Sundy Cumming på sydkusten.

Sundy Cumming var präst i anglikanska kyrkan i England och god vän till Eva Wasén. När han besökte Lillhärdal en gång kom vi överens om att söka medel hos SÖ för att få honom som språkassistent. Det lyckades, så att han var hos oss en månad. Han blev då bekant även med Paul och Ally Grapensson, prästparet. När han skulle visa att han kunde lite svenska, skrev han adressen "Kyrkogården, Lillhärdal". Att skilja på präst- och kyrkogård, var ju inte så lätt! När han lånat min cykel en gång, frågade jag honom: " How do yuo like a swedish bike?"

Kvickt svarade han: " I don´t like the brakes, that makes me do mistakes". Engelska cyklar har frihjul och inte bromsande Torpedo-nav.

Vi fick också besök av en tysk språkassistent, Iris Goebels, vilken blev så förtjust i Lillhärdal, att vi lyckades övertala henne att komma tillbaka och vikariera för Dagmar König, den ordinarie adjunkten i tyska. Av detta följde sedan att både Karin och Gigi var i Hamburg varsin sommar som barnvakt åt Iris och Verner Johannsen. Iris gifte sig sen hon återvänt till Tyskland.

Bo Aurell med hustru Märtha samt Axel och Åsa Skoger blev våra närmaste vänner. Axel, som blev änkeman och sen haft det lite oroligt med sina kvinnfolk, ser vi ibland, när vi far till fjälls. Men Bosse och Märtha tittar in till oss på väg till eller ifrån sina opera-spisarresor i Tyskland.

Gunnel vikarierade en termin som hushållslärare. Hon lagade bl. a. grönkålssoppa med Karins klass. Alla förfasade sig, men efter många år fick vi av Inger Dovlin höra: "Vi tänker ofta på Dej, Gunnel, när vi äter grönkålssoppa med frikadeller". Apropå grönkål, så undrade Axels syster Viola, när vi köpte grönkål i affären. (Axel hade speceriaffär innan han flyttade till Sveg) "Vad gör Ni med all grönkål?" Gunnel berättade om grönkålssoppa med frikadeller. Viola lagade och bjöd sina karlar på det. När de smakade och undrade vad det var för sörja hon bjöd på, så svarade hon;" Duger det åt Rohlins, så duger det åt er!" Där blev vi inte populära.

 

 

Lite lillhärdalska.

Språket har mycket kvar ifrån norskan och fornnordiskan.

Lime = sopkvast (heter så även på danska)

Håsor = byxor (jämför skånska hossor om strumpor)

Broktja = byxor ( jämför Ragnar Lodbrok=Ludenbyxa)

Doragrapa = dörrhandtag                          Snappalua = Skärmmössa

Vedastjide = vedträ                                    Vedasgaln = Vedbacken

Blistre = vissla                                           Söda = fåren

Ku - kua,        tjyr,  att kuom  =  ko - kon,  kor,  åt korna

E stuggu, gå in i stuggo = En stuga, gå in i stugan

Jeg = jag,       mö = vi

Fistje = fiska, fistjestang = metspö

 

Några uttryck:

Fä mö att = får vi tillbaka, Täpp att döra = stäng dörren

skriv tvarst ivi = skriv tvärsöver

han kom kvarst ivi = han kommer kvart över

 

Evert, från kyrkbyn, skrattar åt en Orrmo-pojke: " Han säjer fischje fast det heter fistje!"

Lars-Å ringer hem till mamma: " Jeg kom int att till hälja ". "Varför inte det då?" - " Kvinnfölka ", var det lakoniska svaret.(Jag kommer inte hem till helgen)

"Jeg geck ut att vedasgaln å blistre att kärom " = Jag gick ut på vedbacken och visslade åt karlarna ".

 

När Karin slutade högstadiet, Gigi mellan- och Gunilla lågstadiet flyttade vi till Lund.

 

 
Ebbe hade ordnat en lägenhet till oss, vilket man väl kan kalla nepotism! Gunnel hade fått jobb på genetiska institutionen vid universitetet och jag började studier vid samhällsvetenskapliga institutionen.

 

LUNDA-TIDEN.

I Lund bodde vi först på Knut Wicksells väg och sen på slutet på Magistratsvägen. Den senare flyttningen för att barnen skulle få lite större plats. De växte och Gunilla hade fått bo i köket och det blev trångt.

Gunnel: Göingen Gunnar Ising blev chef och via 1-betygs-kursens avsnitt om Drosophila fick hon en assistent-tjänst. Där fick hon självständigt efter  uttryckta önskemål  odla fram olika typer av flugor, sortera, föra statistik mm. Hon kunde skilja på upp emot 200 olika karaktärer på dessa små kryp (bananflugor). Strongt tycker jag.

 

Karin: Tog studentexamen med A i engelska. Säkert Eva Waséns förtjänst, med grundläggande undervisning, eftersom även Åke H tog sin student med samma betyg. Två ur samma enhetsskoleklass! "Engelska utan bok" startade i åk 3 och sedan hade de samma lärare ända till åk 9! Eva W hörde till de s.k. reformpedagogerna, som gjorde sig kända på 30-talet och drev en undervisning med stort inslag av grupparbete. Hon hade examen från Camebridge utöver sin folkskollärarexamen. I engelska följde hon den s.k. oral approach-metoden.

Därefter läste Karin på universitetet, innan hon kom in på Journalisthögskolan. Vi läste faktiskt sociologi samtidigt hon och jag! Man undrade i vissa grupper hur hon kunde ha sällskap med en så gammal man, innan hon förklarat situationen.

 

Gigi: Hon gick högstadiet på Lindebergska skolan, där hon träffade Niklas, med vilken hon hängde ihop hela Lunda-tiden. Efter högstadiet, där hon f.ö. gick "ärevarv", som det kallades, när man gick om åk 9, gick hon 2-årig fackskola. (Hon hade varit mycket sjuk sista året med reumatiska besvär, därav tillåtelsen att gå om.)

När vi flyttade från Lund 1968, stannade Karin och Gigi kvar och bodde i en lägenhet på Väster, Vävargatan 12. Därefter kan man säga att de var "utflugna". Moster Kerstin hade dock ett vakande öga på dem och fungerade som "löneutbetalare" åt Gigi. Karin var självförsörjande med studiemedel. Gigi utbildade sig som barnskötare för att gå den vägen till förskollärare. Men efter diverse infektioner av barnsjukdomar, fick hon omskolning till läkarsekreterare. Hon var för lättinfekterad för att ha med barn att göra.

 

Gunilla: Vårfruskolan blev Gunillas mellanstadieskola, och åk 7 gick också hon på Lindebergska. Hon flyttade med oss till Sveg 1968.

 

Seved: Själv "låg" jag vid universitetet och tog så småningom mina examina. Följande betyg: omräknat från betyg till poäng,

1 bet=20p.

Fil kand och Pol mag:  Statskunskap 20 p, Nationalekonomi 40 p, statistik 20 p, företagsekonomi 20 p, prop kurs i juridik 10 p, sociologi 40 p = 150 p + FE = 40 p ger 170 p i merithänseende. Vad betyder det nu, när detta skrives, då är jag redan pensionär!

Ett år deltidsarbetade jag på universitetets centralförvaltning, och en temin var jag vik yrkesvalslärare på Kloster-skolan.

 

Under sommarferierna vikarierade jag som rektor i Lysekil, där vi bodde i hemkunskapslägenheten. Karl-Axel Tylegård m fru var en intressant bekantskap, men som med många andra, har vi tappat kontakten med dem.

 

Efter studieåren i Lund, sökte jag ett vikariat som rektor i Sveg. Där skulle jag efterträda vännen Nils Eklund, vilken hade fått tjänst på gymnasiet i Filipstad. Detta var 1 juli 1968. Vi hade konfirmation för Gunilla, och hade kommit överens om att få komma till Sveg mitt på dagen. Det var tursamt nog en måndag. Nils å sin sida hade varit bjuden på avskedsfest på söndagen och kommit överens om att få komma till Filipstad mitt på dagen. Varandra helt ovetande hade vi startat tidigt på morgonen från Bjärnum resp Sveg och tyckte det var lagom att stanna i Vansbro kl 9 för att köpa lite bullar till termoskaffet. När vi stannat vid bageriet, stannar en bil bakom oss, och ur den stiger så Nils Eklund, också för att köpa bullar! Man har lust att utbrista med den bekanta Relling: Fan tro´t.

 

 

 

SVEGS-TIDEN

Vi flyttade alltså upp till Sveg den 1 juli 1968 och fick bostad på Ögränd 6, bredvid provinsialläkaren.

Gunilla fick gå de två sista högstadieåren där. Hon fick många kompisar och blev verksam i fritidsgårdens aktiviteter.

Gunnel gick en sysselsättnigsledar-kurs och var en tid verksam med att ta hand om "glömda" förståndshandikappade. En verksamhet, där jag tror att hon upplevde sig vara till nytta och hjälp för de glömda.

Ja, mitt jobb som skolchef avbröts av många små vikariat på länsskolnämnden i Östersund. Denna gång som inspektör. Annars var jobbet ett av de bättre jag haft under min tid som rektor och skolchef.

Att jag återvände till rektorsjobb fast jag utbildat mig med tanke på byrådirektörskarriären berodde på, att lönerna för rektorer stigit så mycket, att det inte lönade sig längre att bli bd vilket det gjorde, den dag jag startade studierna. 

 

Tillbaka i Härjedalen var det egentligen bara att knyta an, där vi slutade. Vi hade ju vännerna kvar och det underlättar ju anpassningen.

Att vi sen flyttade från Sveg berodde på, främst att Gunilla inte gärna ville gå korrespondensgymnasiet, men också på att organisationen inte var helt klar beträffande skolchefs-tjänsten.

 

Under Svegs-tiden kom Gigi upp och gick husmoderskurs på Hälsinge-gården i Järvsö, där Inez Hallonqvist var rektor. Henne hade vi ju haft kontakt med under Karlskoga-tiden! Nu var maken inte handlare, utan var lokalombud för lokalpressen, Ljusnan.

 

 

Ett par minnesvärda händelser:
Vi låg nere vid Ljusnan och badade en av somrarna. Det var mycket varmt. Bredvid oss låg ett par, där hon hade en fot gipsad. I värmen var det naturligtvis jobbigt, så att mannen gick och hämtade vatten och hällde ut över foten. Gunnel kommenterade: " Det är inte var dag man får kasta vatten på sin fru". -Allmänt skratt. Kasta vatten var inte för Gunnel ett vanligt uttryck för urinering.

 

Lucia: Vi lovade Gunilla, att hennes kompisar fick komma och vaka hemma hos oss, mellantiden från att Ungdomsgården stängde och de skulle ut och lussa. Vi var ju övertygade om att de skulle börja hos oss, och att det i huvudsak gick ut på att se hur de olika lärarna hade det i sängkammaren! Därför rustade vi oss. När ungdomarna dök upp i ett-tvåtiden på natten vaknade vi ju, och sov sen inte en blund, förrän de gått efter lussandet. Nå. Jag lånade en polkagrisrandig s.k. strumpa av Gunilla och iförde mig den. Gunnel hade till en polkagris- randig luva gjort en lång snodd, som avslutades med en stor tofs. Utstyrd i den med snodden utbredd på täcket, och högt uppbäddad på kuddar låg jag och väntade. Iförd ett par gammaldags glasögon - utan glas visserligen - såg jag nog festlig ut. Gunnel låg som vanligt i sängen bredvid. Ingen skulle väl ta notis om henne.

Luciatåget kommer. Lucian träder över tröskeln, stirrar, tystnar, men kommer så småningom igång igen. För varje tärn- och stjärngossepar sker detsamma - tystnad ett häpet ögonblick. När Gunillas närmaste kompisar kommer och känner igen hennes strumpa, börjar de skratta, så att de inte kan fullfölja sången.

 

Vid förmiddagskaffet på expeditionen berättar jag om morgonen under allmänt jubel. En av pojkarna kom i förtroende till y-vals-läraren och berättade och undrade:  "Är han sån?" Han fick då veta att de gått på en riktig nit.

 

Slut Sveg. Färden går söderut till Gävle, där jag fått en ordinarie rektorstjänst.

 

 

 

GÄVLE-TIDEN

Den 1 juli 1970 flyttade vi in i Gävles första höghus, kallat Manhattan. Där hade vi en stor lägenhet på två etage och en underbar utsikt över hela stan. Moster Märta erbjöd sig att städa åt oss, eftersom Gunnel började ett nytt jobb på tandvårdshuset som receptionist.

Vi hade det bra så länge hon orkade med det. Men hon blev sjuk i leukemi och avled efter tre år. Eftersom vi var bara tre personer och skaffade oss fritidshus i Järbo, bytte vi till en trerummare på Urbergsterrassen.

Innan de elva åren i Gävle var över, hann vi flytta, först till en femma på Valbogatan, för Gigi kom för att bo hos oss en tid. Det blev inte länge, men Gunilla, som prövat på att bo på stan, tog en kompis med sig och flyttade hem igen. Slutligen köpte vi ett parhus i Andersberg, dvs det var  bostadsrättsförening. Brisgatan 51 var sista adressen i Gävle. Nog om boendet. Vad gjorde vi?

 

Foton från påskar i Hede
Foton från 50-årsfest

 

Gunnel:

Efter en tid på tandvårdshuset med bl a fackliga uppdrag, följde hon med en av cheferna till det nya huset för tandlossningssjukdomar, tandhygienistutbildning, mm.

Där stortrivdes hon och var inte särskilt glad, den dagen det blev tal om flyttning igen. Men hon har alltid varit mycket lojal.

 

Seved:

Först omfattade mitt rektorsområde såväl Hamrånge församling som Hedesunda, men efter ett läsår överfördes Hedesunda till Valbo, som då gått in i Gävle kommun.     

Skolorna var tre. Bergby skola omfattade alla stadierna. Högstadiet var två-parallelligt.

Norrsundets skola omfattade låg- och mellanstadium utspridda på tre gamla byggnader. Jag fick vara med om att planera ett nybygge efter moderna tankar om hur utrymmena skulle se ut, med studiehall bl a. Sen fick alla klasser plats i denna byggnad.

Råns skola i Hamrångefjärden var en låg- och mellan-stadieskola av Bb-form.

1970 -77 varade placeringen i Hamrånge.

 

Från 1977 till 1 jan 1980 fanns jag ett halvår, som vikarie på länsskolnämnden, därefter som vikarie på skolkontoret.

1 jan 1980 förflyttades jag till Sörby rektorsområde, på gång-avstånd från Andersberg. Där hann jag bara verka fram till början av november. Sen fick jag en hjärtinfarkt och blev sjukskriven t.o.m. mars 1981. Efter att ha jobbat halvtid en månad flyttade vi till Bjärnum den 1 maj 1981. Jag hade fått ett vikariat på halvtid som biträdande skoldirektör  men efter bara ett par månader blev det heltid på grund av den ordinarie innehavarens sjukdom.

 

HÄSSLEHOLMS- BJÄRNUMS-TIDEN

I Hässleholm jobbade jag som vikarie t.o.m. juni 1985. När jag inte fick jobbet som ordinarie befattningshavare, jobbade jag som studierektor i Tyringe under ht 1985. Fr.o.m. 1 januari 1986 fick jag sen rektorstjänsten i Bjärnum, på vilken jag stannade tills jag förtidspensionerades 1 mars 1990. Det var hjärtat som "spökade" igen.

När vi kom till Bjärnum delade vi fastigheten Moccasinen 7 med Ingegerd, som hade köpt den av sin mor efter fars död. Där har vi "storhushåll" med gemensam matkassa men egna privata utrymmen samt gemensamma umgängesytor.

Gunnel började i slutet av 1981 i Perstorp som receptionist vid Folktandvården och var kvar där till 1 januari 1986, då hon slutade på grund av att hon inte kunde ta sig hem på kvällarna, sen jag slutat köra till jobbet i Hässleholm-Tyringe. Efter 450 dar som "stämplare" fick hon förtidspension.    

Nu lever vi som pensionärer och har det bra.   

Nedtecknat  i slutet av 1980-talet.

 

 

Tillägg 2006-12-12

På Boställsgatan bodde vi till 2000, då vi sålde huset. Vi blev för gamla att ha så stort hus och så stor tomt. Ingegerd fick lägenhet på Hantverksgatan, Agda fick plats på Nybo-hemmet och vi flyttade till Algatan 11, där vi bodde 2000-2003.

Midsommaren 2003 flyttade barnen åt oss till Badhusgatan 21.

Ytterligare en flytt
I december 2007 blev Gunnel sjuk och inlagd på sjukhus. Orsaken var att man på smärtkliniken i Kristianstad påbörjade en behandling mot fantomsmärtorna. Precis som förra gången tålde inte Gunnel morfinbehandlingen
utan blev inlagd för både diarréer och förvirring.
När hon var färdigbehandlad skickade sjukhuset henne till Kaptensgården för fortsatt vård. Läkaren där, D Bosma tog bort morfinet och fick henne “ redig “ igen. Under tiden diagnostiserade han begynnande Parkinssons sjukdom.
Planeringen gick ut på att placera henne på särskilt boende (helst på Nybohemmet i Bjärnum). Barnen ryckte in och ordnade alla detaljer för oss båda, Bostadsrätten på Badhusgatan såldes och jag. Seved, fick en två-rummare i “servicelägenheterna” knutna till Nybohemmet på Platos väg 7 från 1 mars och Gunnel fick under mars ett rum för särskilt boende: Nybohemmet S. vägen 46, rum 247.


I Gunnels rum på Nybohemmet.

På så sätt har Gunnel fått heldygns tillsyn. Vi äter gemensam middag i gemensamma matsalen i anknytning till köket. Oftast dricker vi em-kaffe på avd-matsalen. Morgon och kväll får vi äta var för sig.
Efter omständigheterna en god lösning.


Seveds servicelägenhet, Platos väg 7. (1 mars 2008-30 juni 2009)

 

Tillägg (av dotter Gunilla):


Flytt maj/juni 2009
Seved bor numera, efter att ha drabbats av en stroke, i ett eget rum på Nybohemmet.

På bilderna ser ni Seved i sitt rum och när Gunnel och Seved firade mors dag och Gunnels 83-årsdag tillsammans med Christian Aronsson och oss döttrar.
//090613 Gunilla

 

2010
Den 16 juni avled Seved och Gunnel den 26 november.
10-12-04//Gunilla

 

Till minne

Seved Rohlin, Bjärnum, har lämnat oss vid 84 års ålder. Närmast sörjande är makan Gunnel, och döttrarna Karin, Birgitta och Gunilla med familjer.

Efter lärarseminarium i Uppsala levde Seved ett liv i skolans tjänst. Det förde honom och hans familj till olika bostadsorter runt om i landet; Ramsele, Lillhärdal, Karlskoga, Sveg, Gävle och Bjärnum.
Seved var en engagerad pedagog och sökte sig redan på femtiotalet till försöksverksamheten med enhetsskola, föregångare till den nioåriga grundskolan. Mitt i livet återupptog han sina studier och avlade examen vid universitetet i Lund. Dottern Karin fick då den lite ovanliga glädjen att under två terminer studera sociologi på samma kurs som sin far.

Seved ägnade även utanför skolan mycket tid åt egna och andras barn och barnbarn. Tillsammans med Gunnel samlade han ofta familj och vänner till aktiviteter av olika slag. Det kunde handla om skidåkning, hjortronplockning, orkidévandringar, utflykter och släktträffar. Det har gett oss många ljusa minnen från bland annat skidbackarna i Hede, somrarna på Gotland och exotiska utflykter i Nicaragua.

Fritidssysselsättningarna växlade under livets lopp. Som pensionär ägnade sig Seved åt släktforskning, golfspel och silversmide. Hans släktforskning finns presenterad på www.seved.eu och han har försett stora delar av familjen med vackra smycken och andra föremål av silver.

Vänfast är kanske ett utnött ord, men måste användas om Seved. Han vårdade sig om sina vänner och odlade sina vänskaper. För familjen hade han en outtömlig källa av lojalitet och kärlek. Med kamratkretsen från lärarseminariet höll han kontakt ända till slutet.

Vi kommer att minnas vår pappa, svärfar och morfar med tacksamhet.

20 juni 2010
Karin Rohlin, Birgitta Idevall och Gunilla Rohlin med familjer

 

 

Till minne

Gunnel Rohlin, Bjärnum, har lämnat oss vid 84 års ålder. Hon föddes och växte upp i Bjärnum i en stor släkt, som hon höll kontakt med hela livet. Redan vid 17 år träffade hon sin livskamrat Seved, på Sjöviks folkhögskola i Dalarna. Hon utbildade sig till tandsköterska och hann arbeta som sådan några år, innan hon och Seved gifte sig och påbörjade en resa runt Sverige – till Uppsala, Ramsele, Lillhärdal, Högåsen, Lillhärdal, Lund, Gävle, Sveg.

Efter många år som hemmafru, med sporadiska inhopp i arbetslivet, började Gunnel arbeta på heltid under perioden i Lund, på 60-talet. I arbetet på universitetets genetiska institution fick hon utlopp för sitt engagemang och sin kapacitet. Bananflugorna i laboratoriet och vad studierna av dem i mikroskop kunde berätta, förblev en passion livet ut.

Tillsammans med Seved återvände Gunnel så småningom till Bjärnum, och där pensionerade de sig. I Skåne fanns också Gunnels syskon samt alla kusiner – ett nätverk som ofta träffades och regelbundet hittade på gemensamma aktiviteter. Som engagerade pensionärer hann också Gunnel och Seved ägna sig åt barnbarnen på Gotland och i Dalarna, samt göra besök hos sin utlandsstationerade dotter i Peru på 80-talet och Nicaragua på 90-talet. In i det sista följde Gunnel med i dagsnyheterna och var en av bibliotekets trognaste kunder.

Redan för 20 år sedan drabbades Gunnel av sjukdom. Med stark vilja och livsgnista tampades hon under åren med ett flertal åkommor. Sedan Seved gick bort i juni 2010 kunde vi se hur sjukdomarna tog överhanden och hur svårt det var för henne att släppa kontakten med honom. Hon var en kämpe, och nu unnar vi henne att få vila tillsammans med honom.

1 december 2010
Döttrarna Karin, Birgitta och Gunilla med familjer.