Min mors namn:
Elin Isidora Rohlin, född Jäderberg. Hon föddes i Bagghyttan, Torsåkers församling Gävleborgs län den 22 november 1888.
Hon hade 11 i syskon. De växte upp i Bagghyttan, där deras far var banvakt (barn-!)

Det här minns jag om mormor och morfar:
Mormor hette Karin, och var mycket snäll. Hon kallades också "Snäll-Karin", men det var efter gårdsnamnet Snällas, vilket en soldat Olof Snäll (mormors farfar) hade tagit med sig till torpet.
Morfar hette Per och kom från gården Brändslas och kallades därför Brändsel-Pelle. Så småningom, när han blivit banvakt vid SJ, fick han kalla sig Per Larsson Jäderberg. Lars kom från fadern Lars Jäderberg. Det blev så småningom förkortat till PL. Varför så krångligt? Inte alls konstigt. Järbo hette från början Jäderbo (jäder=brant) efter ån med de branta stränderna, Jädraån. Man tog då namn som började på Jäder-. Därför fanns det fler Per Jäderberg, och på SJ ville man ha ordning på sina anställda. Morfar och mormor bodde på andra våningen hos oss, när jag var barn, ända tills mormor dog, när jag var nio år. Därför minns jag dem väl. När jag kände, att det luktade kaffe uppifrån, sprang jag ofta upp. Då kunde man kanske få en pepparkaka. Men man drack inte kaffe, utan något som hette Postum och såg ut som instant-kaffe.
Mormor och jag hade en liten lek. Man gömde sig vid dörren och skrek BU, när den andre kom. Då skulle den andre bli förskräckligt rädd och "åbäka "sig. Nu var mormor rund som en tunna och syntes på långt håll, men jag blev ändå lika rädd, när hon skrek BU.
När jag hade gjort något ofog och skulle få smisk med björkris, kom mormor ner och sa till mamma: "Slå inte så hårt, Elin!" Ni kan kanske förstå, att jag tyckte om min mormor.
Morfar minns jag som barsk. Han sa till en, när man åkte kana på byxbaken: "Ak int' på rövven pojk, Du slit ut byxbaken!"
Till mormor och morfar kom alltid mostrar och morbröder för att hälsa på sina föräldrar. Då hade de ju sina barn med sig. Det var alltid roligt när kusinerna kom på besök. Jag minns särskilt sensommarkvällarna, när det var varmt och mörkt. Vi lekte "förstenade " och "dunk", och det var särskilt roligt, när man kom ut i gränsen mellan mörkret och det ljus ytterlampan gav. Jag hade ju 40-talet kusiner, så det var ofta besök. Alla kunde ju inte komma samtidigt, utom vid stora födelsedagar, men då var det också stökigt.
Morbror Göran och moster Anny bodde knappt tre kilometer från oss, så många fick ju bo där. De hade en liten bondgård med kor, häst, gris och höns.

Erik Joel Rohlin
Min fars namn var Erik Joel Rohlin. Han förkortade till E J Rohlin. I affären där man på den tiden hade s.k. kontantböcker i vilket allt man handlade skrevs in och betalades när månaden var slut, skojade man och sa: Vem var det? Det var ej Rohlin utan ja Berglund. Vi hade en bekant som förkortade till JA Berglund (Johan August).

Han föddes i Berg, Torsåkers församling, Gävleborgs län den 2 oktober 1887. Han hade tre syskon, varav endast en, faster Soft, blev så gammal, att hon gifte sig och fick barn, mina enda två kusiner på pappas sida. Han växte upp i Torsaker.

Det här minns jag om min farmor och farfar:
Farmor hette Karin, men dog redan 1911. Pappa hade då utvandrat till USA och mamma som då var pappas fästmö, skulle resa efter. Men pappa fick bud, att om han ville se sin mor i livet en gång till, måste han komma hem fort, får hon var svårt sjuk. Pappa reste hem och hann träffa sin mor innan hon dog. Han for inte tillbaka. Dels ville inte mamma gärna lämna Sverige och dels hade pappa lärt sig, att man måste arbeta hårt även i USA, om man ville tjäna pengar. "Så arbeta hårt det kan jag ju göra i Sverige med", sa han och stannade hemma.

Att både farmor och mormor hette Karin är orsaken till att Er moster heter Karin. Farfar hette Carl-Erik. Han hette Jonsson under hela sin ungdom, eftersom fadern hette Jon Andersson (Han var alltså Jons son). När han var 23 är tog han sig namnet Rohlin. Men han stavade inte så från början, utan både Rolin och Rollin. Men från början av 1900-talet blev det Rohlin. Men från början skrev han Carl Erik Jonsson Rohlin. Man förkortar ju alltid namn, varför det så småningom blev C E J Rohlin. Namnet Rohlin hittade han i telefonkatalogen över Hofors, ett bruk dit hans far hade kört foror från Kratte Masugn, där han arbetade. Förmodligen hade farfar många gånger följt med på dessa foror. Farfar var skräddarbas vid en gruva (skräda = blanda malm och kalk och bränsle i masugnen) och där råkade han utför en olycka i en transformator. En stege rasade och han tog tag i en ledning och fick starkström genom kroppen. Han ramlade ner, rullade sig på marken _ för att släcka elden i kläderna. Han fick snabbt hjälp, men blev ändå så bränd, att man måste amputera ena armen, och den andra blev stelopererad (rak).
Jag minns honom, när han åt. Pappa hade gjort ett mässingskaft, där han kunde sätta en gaffel i ena änden och en sked i den andra. Med det verktyget hanterade han med handen sitt ätande. Man fick skära upp så klart, men han var fantastisk att manövrera skaftet.
Farfar bodde hos oss halva året och halva året hos faster Sofi. Han, morfar och grannens morfar gick där på tallbacken och pratade om dagarna. Jag följde ofta med, och man har berättat att jag fick en käpp jag också, för det hade ju gubbarna. Farfar sa inte som morfar, utan han sa till mig så här: "Åk inte på arslet pojk, Du sliter ut byxorna» " Av farfar fick vi en kvartslampa, en sån som numera i större format heter solarium. Vi behövde få sol på vintern. Där låg vi med blindglasögon i någon minut och stekte oss. Vi är ju alla över 70 år (1997), om det är på kvartslampan det beror, det vet inte jag.

Min mor och far.
De bodde båda i Torsåker och träffades där. De gifte sig i Gävle 1912. De åkte taxi fram och tillbaka i snöyra! I Torsåker arbetade pappa som plåtslagare, svarvare och fräsare på en mekanisk verkstad. Han hade gått plåtslagarlära som tonåring. Men krigsåren 1917-19 arbetade han som maskinist på en torvmosse. Det behövdes bränsle, när kol och annat utifrån inte kunde komma in i landet. 1919 flyttade familjen till Järbo, där pappa arbetade på mekanisk verkstad till 1922. Då började han egen plåtslagerirörelse, som han hade fram till 1940-talet. Under hela 1930-talet hade han varit verkmästare på karosserifabriken och haft sitt plåtslageri på ledig tid, ibland med två - tre anställda, när det var mycket jobb. Från 1938 blev han delägare i karosserifabriken och sålde sin andel först 1972.
I Torsåker föddes följande barn:
Lisa född 1913 död 1924 i sviter efter difteri.
Gudrun född 1914. Hon har barnen Solveig och Björn. Far: Henry Jerner.
Sune född 1916 död i barnsjukdom samma år.
Eleonora född 1917 Hon har barnen Ewy, Roland, Sture och Jan-Åke.
Far: Adrian Hansson
Erland född 1919 Han har barnen Kristina (Kicki), Seved och Sven-Erik.
Mor: Eivor f Moberg
I Järbo är följande födda:
Gullan född 1922 Hon har barnen Liza och Karl-Axel. Far: Tage Norman

Seved född 1926 Honom känner Ni ju!?
Agne född 1931 Han har barnen Eva och Magnus. Mor: Barbro f Breding

Andra släktingar.
Min mor hade 40 syskonbarn och min far 2. Eftersom vi själva var 6 levande syskon, så blev kusinskaran hela 48!!

Så länge mormor och morfar levde kom morbröder och mostrar och hälsade på, framför allt på sommaren. Mormor och morfar bodde hos oss på andra våningen till jag var 9 år. Det var alltid roligt, när det kom folk till huset.

Jag minns alla mostrarna, framför allt Lydia och Märta, som levde så länge, att både Gunilla och Birgitta minns dem väl. Moster Mia dog tidigt, men eftersom vi bodde så pass nära varann, hade vi mycket kontakter med de kusinerna. De var också 12 syskon precis som min mamma. Resten var morbröder, hela 8 stycken. Jag minns bäst Göran, för han bodde i Östby, Järbo, samt dem som jag träffade som vuxen, nämligen Oscar, Arvid, David och Seth. De andra hade jag sett någon gång på släktträffar, när jag var liten. De hette Olaus, Abel och Elov. Min bästa kusin hette Göran, men han dog tidigt i barnförlamning (polio). Han hörde till Mias "dussin ". Av dem hade vi mest kontakt med Märta, eftersom hon bott hos oss i flera år, när hon arbetade i Järbo. Under vår tid i Gävle träffade vi också Ulla (Elovs), Märta, Maggie, Olle, Tage, Barbro, alla Mias barn. Järbo-kusinerna Ingvar, Karl-Göran, Ann-Britt och Sture träffade vi mest, när vi hade sommarhus i Järbo. Som barn lekte jag varje sommar med Yngve, Lydias son, men som vuxen har kontakterna varit få. Systern Inez däremot hade vi kontakt med under Härjedals-tiden. Av de två kusinerna på pappas sida har vi haft mest kontakt med Folke. Han bodde i Gävle och under vår tid där träffades vi ofta. Folke och jag gick bl.a. på silversmide tillsammans och spelade också tennis en gång i veckan.

Min egen barndom.
Jag föddes den 1 november 1926 och vägde över 4000 g. Jag var en kraftig "kluns ", men vet inget om längden. Jag fick namnen Erik Seved. Erik efter far och farfar, Seved är ett stort ? Kanske tittade man i almanackan. Namnet fanns ju på den 22 oktober, inte alltför långt från 1 november.

Utvändigt liknar jag nog mest mina morbröder. Gunnel brukar säga: Titta på din morbror Seth, så kommer Du att se ut vid samma ålder. Inuti är jag väl en blandning, där Joel ibland får övertaget.

Då jag föddes bodde familjen i Kådfallet, på andra våningen i ett hus med verkstad på bottenplanet. Huset låg nära prästgården, vilket hade sina problem. När min mamma kallade på Erland, som var ute och lekte, hände det att prästen svarade, för han hette också Erland! När jag var två år flyttade vi in i ett nybyggt hus med två våningar i samhället Järbo.

Mina första barndomsminnen.
Jag har inte så många minnen från tiden före skolan. Jag minns i alla fall, när jag bröt benet. Vi lekte på en hög med frusna sågspånsklumpar. När jag hoppade, fastnade jag mellan ett par klumpar och föll. Och så var benet brutet. Det tog lång tid innan gipset kunde tas bort. Jag fick lära mig att gå igen... Jag var bara fem år, så minnena är inte så värst starka. Det mesta har man nog berättat för mig.

Minnena från skolan kommer senare.

Mamma, och pappa och mina syskon.
Mamma var den som bestämde och lagade mat. Pappa kom hem och åt. Annars var han nere i verkstaden i källarvåningen och knackade plåt. Fast på dagarna var han i "karossen" (karosserifabriken) och jobbade som plåtslagare och verkmästare.
Det var alltid mycket folk hemma. Mormor och morfar bodde i ett rum och kök på övervåningen fram till jag var 9 år. Då dog mormor och morfar flyttade till någon av sina söner. Fast innan han dog, bodde han ett tag på ålderdomshemmet i Järbo.

Farfar bodde halva året på sitt rum på övervåningen. Utöver dessa rum fanns också "flickornas rum", där mina systrar bodde tills de flyttade hemifrån. Ibland bodde ett par kusiner hos oss, när de jobbade i byn. Farfars rum användes, när han inte bodde hos oss. Efter 1942, när farfar dött, bodde jag i hans rum och Gullan i flickornas. Mamma och pappa flyttade upp i mormors sovrum och Agne bodde i köket. Vi var de enda som var hemma då. Gullan fick sällskap av kusin Märta, när hon jobbade i "bolaget", (Järbo Handelsbolag). Mina äldre syskon flyttade hemifrån tidigt.

Gudrun gifte sig med Henry Jerner och fick barnen Solveig (f 1942) och Björn (f 1947). Eleonora (Ellen) gifte sig när jag var 11 år med Adrian Hansson och fick barnen Ewy (f 1938), Roland, Sture och Jan-Åke.
Erland flyttade hemifrån innan jag slutade skolan 1939. Han var då 20 år, men han gifte sig ganska sent. Mamma (Gunnel) var bjuden på bröllopet, men vi hade inte känt varann så länge, att hon vågade möta släkten. Han gifte sig med Eivor f Moberg och de fick barnen Kristina (Kicki) f 1946, Seved och Sven-Erik.
Gullan var mitt favoritsyskon. Vi var närmast varann i ålder och fick mycket gemensamt. "Små-pluttar" som Agne räknades ju inte! Hon gifte sig med Tage Norman och de fick barnen Liza (f 1952) och Karl-Axel.
Agne var lillebror, som jag (vi) alltid retades med. Han kunde bli så arg, att han slängde saker efter en, t.o.m. genomfönster! Han bodde kvar hemma när jag lämnade Järbo. Han gifte sig med Barbro Breding och de fick barnen Eva (f 1966) och Magnus.

Min bästa vän.
Min allra bästa vän var Åke Broberg. Vi var födda samma dag med fem timmars mellanrum. I skolan gav Agne oss som exempel på tvillingar. Han visste ju inte att tvillingar måste vara syskon och inte bara vara födda samma dag. Vi bodde så långt ifrån varann, att vi under skoltiden inte lekte med varann annat än på helger och sommartid. Alf, Einar och Gunnar bodde närmare och vi lekte efter skolans slut. Gunnar var den som var med när jag bröt benet.

Men efter skolans slut (vi gick bara 6 år) blev det i juniorföreningen som vi träffades, och då blev det Åke, så länge som han bodde kvar i Järbo. Där hade jag också ett par yngre kamrater, främst "fjärdingspåsen " (sysslingen) Sten-Göran Backman. För Elin och Åsa kan jag säga, att han är kusin till Ulla, gift med farfar Curt!

Lite från vardagen.
Skolan började kl. 8.20 på morgonen. Jag gick alltid till Einar för att hämta honom. När jag kom stod han oftast i kökssoffan och höll på att klä sig. Hans mamma matade honom med smörgås och chokladmjölk. Vi blev alltid sena och fick skynda oss för att komma i tid, trots att jag gick hemifrån i mycket god tid. När jag kom hem från skolan måste jag se till att det fanns fullt med ved i pannrummet, innan jag fick gå ut och leka.

De bästa lekarna var "lacken", förstenad, kura och gömma samt två man bred.
"Lacken", eller den vanliga tafatt-leken. Man skriker inte "lack" överallt, utan kanske "pjätt" eller "kull".

Förstenad: Man stod i ett bo. En jägare stod framför och ropade "spring"! Då sprang man ut tills han skrek "förstenad". Då gällde det att stå blickstilla. Om jägaren såg att man rörde sig, fick han börja jaga en för att "kulla" en. Sen fick man hjälpa till att ta fast och hålla någon, tills jägaren kom och kullade. När alla var tagna eller kunnat ta sig in i boet utan att bli tagna, började man om med den först tagna som jägare. Det gällde alltså att röra sig, när jägaren tittade åt ett annat håll. Man rörde sig försiktigt mot boet, för att om möjligt med några språng ta sig in i boet.

Kura och gömma är den vanliga "dunk"-leken.

Två man bred (eller tjock): Man ställde sig två och två i en stor ring (antingen bakom eller vid sidan om varann. Det var roligast med två man bred, för då kunde vem som helst av de två bli jagade beroende på var man ställde sig. I två man tjock var det alltid den bakersta som blev jagad.

Av leksaker minns jag bara en gjutjärnsbuss med löstagbara gummihjul. Den målades röd till varje jul. Man gjorde själv leksaker. På sommaren var det kottar och pinnar, som fick bli till traktor eller häst.

Man fick fort en gammal damcykel, där man satte en sittbräda på lagom höjd, så att man nådde ner till marken och kunde hålla cykeln uppe. Sen åkte man i backen och höll upp benen. När man fått bra balans, började man trampa och cykla. På vintern hade vi kälkar och bob. Naturligtvis hade vi skidor. Mina första skidor var av björk och så mjuka, att jag kunde böja upp dem i knähöjd, både fram och bak.B indningen var en läderhälla, med en rem runt hälen.

Mera vardagligt.
Jag minns inte så mycket om vilken mat jag tyckte om, men jag minns att jag avskydde mannagryns- och kornmjölsgröt. Bland det bästa jag visste var bärmoskaka. Det var en rågsiktskaka som halvgräddades. Därpå bredde man en redd lingonsylt på kakan och färdiggräddade den. Saffransbröd tyckte jag om, liksom kärnmjölkskaka.

Innan jag började gå på folkbiblioteket lånade jag indianböcker och andra äventyrsböcker av Åke. Han var enda barnet och fick många böcker, som han registrerade precis som på biblioteket. Så man var ju van vid att få böckerna stämplade, när man sen började låna på stora biblioteket.
Åke skrev själv äventyrsböcker. Jag skulle hjälpa honom att skriva ut på en gammal skrivmaskin, som vi hade, men det blev inte mer än en halv bok. Sen orkade jag inte mer!

Pappa arbetade från tidig morgon till sen kväll. Han var verkmästare på karosseri fabriken på dagarna och gjorde rännor och rör eller andra byggplåtslageriartiklar hemma i verkstaden. Han hade en eller två plåtslagare anställda, när det var som mest att göra. Så småningom köpte pappa och några arbetskamrater karosserifabriken av konkurs­förvaltaren.

Mamma arbetade hemma med matlagning till 8-12 personer. Morgonkaffe 6.45; frukost 9.00; förmiddagskaffe 11.00; middag 13.00; eftermiddagskaffe 17.00 och kvällsmat 19.00!!!
Dessutom skulle kläder lagas och tvättas, strumpor stoppas, all annan tvätt som sänglinne, arbetskläder skötas. Så kom därtill all städning. Fram till jag var 10 år fanns mina systrar hemma, och de fick hjälpa till. Stack en pojk in näsan i köket fick han en disktrasa i ansiktet!

Familjens ekonomi var god i förhållande till mina skolkamraters. Vi svalt inte, hade alltid hela och rena kläder och egna cyklar. Sen pappa blev delägare i karosserifabriken hade vi också tillgång till "karossbilen", Chevrolet 1936, "Röllan" kallad efter färgen. Som 15 - 16-åring körde jag den både på jobbet och fritiden, när familjen behövde skjuts. Så t.ex. skjutsade jag Gudrun till BB i Gävle 1942, när Solveig föddes.

Vi hade inte så många tekniska hjälpmedel, som det finns i ett hem i dag. Vi hade dock ett stort kylskåp, som hette Leonard. Vi hade också dammsugare, tvättvagga, AGA-spis med varmvatten, badrum med badkar. Vi hade inte WC förrän 1950. Från början utedass, men från 1940 TC inomhus.

Jag började i folkskolan 1933 i Kyrkskolan, som låg en knapp kilo­meter hemifrån. Där gick jag i 6 år, i klass 1-2, klass 3-4 och klass 5-6. Jag tyckte bäst om läsning och rasterna. Sämst tyckte jag om språklära och räkning och allra minst om träslöjd. Vi slutade 1939, det år som andra världskriget började. 1940 gick vi två fortsättnings skolkurser om vardera 6 veckor. Den första kursen var teoretisk och hade prästen som lärare. Den andra kursen var praktisk och lärare var en man, som hade arbetat på "karossen", och som jag kände. Där fick vi göra verktyg bl. a. en hammare och bågfil, som jag än i dag använder.

Samhället, som jag bodde i hette Järbo, och var ett stationssamhälle. Det hade byggts kring järnvägsstationen och längs landsvägen. Det var tre byar, som växte ihop till samhälle; Djupdal, Järbo (kyrkbyn) och Finnäs.

Affärer: Järbo Handels AB (Kallat Bolaget) med järn/färg-, speceri-och manufakturavdelning och med filial i Finnäs. Konsum, Mjölkaffär och tre bagerier, varav ett med kafé. Gottköpsmagasinet och två kiosker stod för snasket..

Industri: Yllefabriken (200 arbetare), vaddfabrik, tre sågverk, snickerifabriker (små), bilverkstäder, smedjor, cementvarufabrik, karosserifabrik.

De flesta arbetade dock på Sandvikens Jernverk, bara kallat "verket", (numera SANDVIK), så Järbo blev lite av "sovstad" till Sandviken.

Som 13-årig springpojk på "bolaget" hade jag 40.- kr/månad. Som 14-årig springpojke på "karossen" 70.- kr/månad. Som 25-årig folkskollärare (1951) 1 200.- kr/månad.

Lite om min utbildning och yrkesverksamhet.
Efter att ha jobbat några år, blev jag gengasförgiftad och förbjuden att arbeta på ett halvår. Då sa pappa: "Ska Du ändå bara 'gå och dra', så är det väl lika gott att Du börjar på folkhögskola."
1943 började jag så på Sjöviks Folkhögskola, där jag träffade mormor. 1946 kom jag in på Folkskoleseminariet i Uppsala. 1950 blev jag utexaminerad som folkskollärare. Efter 6,5 år som lärare och 6,5 år som rektor for jag till Lund, där jag 1966 tog examen som Fil. Kand. och Pol. mag. (Filosofie kandidat; Politices magister) med ämnena statskunskap, statistik, företagsekonomi, nationalekonomi, sociologi och propedeutisk kurs i juridik.

Kort sammanfattning av mina anställningar:

1951 - 53 Folkskollärare i Ramsele

1953 - 55 Lärare vid enhetsskolan i Lillhärdal

1955 - 57 Folkskollärare i Karlskoga

1958 - 64 Rektor i Lillhärdal

1964 - 68 Studier i Lund

1968 - 70 Rektor i Sveg

1970 - 81 Rektor i Gävle

1981 - 85 Bitr. skoldirektör i Hässleholm

1986 - 88 Rektor i Bjärnum

Under tiden i Lillhärdal och Gävle vikarierade jag både som byrådirektör och skolinspektör vid länsskolnämnd c:a 1 år och bitr. skoldirektör c:a 2 år.

Min allra bästa tid upplever jag nu som pensionär, när jag kan spela golf så mycket jag har lust till och vi kan göra i princip vad vi vill!

Gunnel och Seved
vi möttes på Sjöviks folkhögskola i Folkärna utanför Avesta. När vi gått en månad eller så, blev jag bjuden på en fest av en skånska som hette Gunnel Persson. Jag minns inte om jag hade lagt märke till henne tidigare. Men från den kvällen la jag märke till henne, det vill jag lova! När vi slutade skolan på våren så kom vi överens om att jag skulle cykla ner till Skåne på sommaren.
Jag gav mig iväg och hade räknat med 12-15 mil om dagen. Första natten låg jag på vandrarhem i Dala Husby. Nästa stopp blev i Örebro och ett sista i Mjölby. Men då hade knäna gått varma, varför jag tog tåget till Bjärnum.
När jag kommer fram till huset, står Gunnels Morbror Gunnar där på gården och tittar på mej. Men Gunnel hade varnat mig och sagt att det var bäst att vara först med kommentarer. Så jag sa; "Jaså, det är så Du ser ut!" Följden blev att han kom av sig och det blev inga märkvärdigheter, utan vi kom bra överens. Detta var 1945. På sommaren 1946 jobbade jag på slöjdfabriken med att emballera trädgårdsmöbler.

På hösten 1946 började jag på folkskoleseminariet i Uppsala. På våren 1947, närmare bestämt 30 april, förlovade vi oss, och bestämde, att Gunnel skulle komma till Uppsala. Hon sökte jobb och fick jobb som tandsköterska hos en tandläkare Holmberg från och med 1 januari 1948. På påskaftonen 1948 gifte vi oss i Uppsala domkyrka (27/3). Sen hände det saker.

1949 den 20 maj föddes Karin i Uppsala. Hon döptes till Karin Margareta. Karin efter min mormor och farmor. Margareta efter mormor Agda Margareta. 1951 den 31 maj föddes Birgitta i Hässleholm. Vi bodde då tillfälligt i Bjärnum. Hon döptes i N. Åkarps kyrka till Kerstin Birgitta. Kerstin efter sin moster Kerstin och Birgitta för att det var ett gammalt fint ursvenskt namn.

1954 den 26 januari föddes Gunilla i Kristianstad. Gunnel hade rest hem för att ha nära till BB. Vi bodde i Härjedalen och det var långt till BB. Hon döptes i Lillhärdals kyrka. Vid kaffet efter dopet upptäckte vi, att kantorn, Håkan Bentze, hade spelat även på Karins dop! En rolig historia: När Gunnel reste upp från Bjärnum med Karin, 5 år, Birgitta, 3 år och Gunilla 1 mån i en korg, fick hon sällskap i kupén med en herre, som pratade mycket med Karin och Birgitta. När tåget närmade sig Ljusdal, där jag var och mötte dem, och Gunnel gjorde i ordning för avstigning, frågade farbrorn Karin: "Är det nån och möter Er vid tåget?" Karin svarade då: "Jaa, pappa är och möter oss, och han blir snopen". "Blir han snopen?" sa farbrorn. "Jaa, för han vet inte om den här lilla", sa Karin och pekade på korgen. Han följde med och räckte korgen till mig för att se, hur snopen jag såg ut! Karin menade ju, att jag inte hade sett Gunilla förut, men nog visste jag om henne. Mormor Agda hade ringt och gratulerat till en "Botilda", namnsdagen den 26 januari. 

Ni kan se i Era mammors egna småbarnsböcker hur mycket de vägde, hur långa de var, vilken hårfärg, med avklippta testar o.s.v. Vi har själva inte kvar någon uppgift om detta, och minnet börjar bli om inte direkt uruselt, så i varje fall dåligt. Jag minns att Karin vägde omkring 2600 g, Birgitta 2900 g och Gunilla 3100 g. Kolla i böckerna, så får Ni se hur minnet är. Längden var omkring 48 cm.

Däremot ska jag berätta några små historier, som jag minns.
KARIN: Eftersom jag redan berättat en från tåget, så blir det bara en till. I Ramsele hade vi en flaggstång mitt på gården. En gång såg Gunnel Karin hoppa runt flaggstången, sätta sig på huk och se sig omkring, resa sig och hoppa en bit till, göra likadant några gånger. Gunnel öppnar fönstret och ropar: "Vad gör Du, Karin?" Då tittar Karin upp och säger: "Jag skulle kissa, men det finns ju inget bakom". Hon hade lärt sig, att man skulle sätta sig bak en buske eller något annat!
BIRGITTA: När hon skulle skrivas in i skolan höll jag upprop med alla barn, som kommit dit i sällskap med sina föräldrar. Jag räknade upp alla deras namn och frågade vad de brukade kallas. "Kerstin Birgitta Rohlin", läste jag från listan. "Och vad brukar Du kallas?". Då svarar Bigitta med ynklig röst: " Gigi Lisabella". Hon är född på Isabelladagen, men småkusinerna missuppfattade detta och kallade henne "Lisabella" innan hon blev döpt. Karin hade svårt med Birgitta, så hon kom på "Giggi". Nu ville Birgitta få slut på Gigi, så jag hade sagt till henne att svara Birgitta, när jag frågade. Varför hon glömde det, det vet jag inte, men hon var kanske nervös med så mycket folk runtomkring.
En dag kom hon hem från skolan och sa:" Nu vet jag varför vi är bara tre barn i familjen." "Jaså," sa vi. "Jo, för vart fjärde barn som föds är kines", svarade hon.
Hon kom hem en gång och grät, för hon hade inte alla rätt på en provräkning. Gunnel försökte trösta henne och sa, att det hade hon nog aldrig haft. "Du, ja, som skulle bli hemmafru, men jag ska ju bli fröken!"
GUNILLA: Hon stod en gång och tittade ut genom fönstret och såg en mörk molnbank stiga upp på himlen. Då ropade hon till mamma: "Titta där kommer källen (kvällen).
Hon hade lite svårt med två konsonanter i följd, därför källen. Hon skulle tala om en gång, att hon hade en knöl på knäet. Då lät det så här: "Jag har en köl på käet, nej jag menar att jag har en nöl på näet".
En gång hade vi varit och hälsat på någonstans. På hemvägen var alla trötta, men vi ville inte att de skulle somna. Vi sjöng och pratade. Det var mörkt och klart månsken. Gunnel sa: "Har Ni sett att månen är full i kväll?" Då sa Gunilla: " Ja, tyckte jag inte att den har vinglat hit och dit hela kvällen!" Hon var van att se skomakarn, som bodde granne, hur han vinglade, när han var full och på väg hem.

Fortsättning följer...

"Till mina barnbarn"
morfar berättar

Seved Rohlin

19261101 - 20100616

Erik Seved Rohlin

 

Sidans innehåll:

Min mor

Mormor och morfar

Min far

Farmor och farfar

Min mor och far

Andra släktingar

Min egen barndom

Mina första barndomsminnen

Mamma och pappa och mina syskon

Min bästa vän

Lite från vardagen

Mera vardagligt

Utbildning och yrkesverksamhet

Mina anställningar

Gunnel och Seved

 


Detta är inscannat från en pärm som Gunnel och Seved gav till sina barnbarn. Jag tror att de gav bort pärmarna i slutet av 90-talet.
//Gunilla Rohlin 2011